Informaatiota yksinluistelusta

Informaatiota yksinluistelustaLUISTELURYHMÄN MÄÄRÄYTYMINEN

Luisteluryhmien määräytymisestä päättävät valmentajat. Ryhmän määräytymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. ryhmien koko, ryhmien taitotaso, luistelijan ikä,  turvallisuus (luistelijan pitää osata ottaa riittävän hyvin muut huomioon jäällä). Siirtoja ryhmien välillä tehdään yleensä syksyllä, jouluna ja kevätjäiden alkaessa.

VARUSTUS

Kunnollinen varustus: luistinten huolto: kuivaus jäävuoron jälkeen kopissa ja kotona pois kassista. Reeneihin mukaan lenkkarit, joustavat vaatteet (ihonmyötäiset trikoot, napakat käsineet), hiukset kiinni, hyppynaru, piruettilusikka yms.

Luisteluvälineitä myy Tampereella Sportia10 ja Golden Skate. Valmentajilta voi kysyä neuvoa luistinten hankintaan, ettei tule liian kovaa kenkää tai liian erikoista terää.

ALKUVERRYTTELYN TÄRKEYS

Jääaika saadaan käytettyä tehokkaasti, loukkaantumisriski pienenee ja ryhmähenki paranee.

Alku- ja loppuverryttelyt ovat tärkeä osa harjoittelua. Alkuverryttelyllä saadaan lihakset lämpimiksi ja elimistö valmiiksi, jolloin jäällä voidaan nopeammin siirtyä keskittymään harjoitteluun. Alkuverryttelyä voi tehdä myös kotona kyytejä odotellessa. Loppuverryttelyn tarkoituksena on palauttaa harjoituksesta.

OHEISTEN MERKITYS

Oheisten merkitys on myös suuri. Oheiset tukevat jääharjoittelua kehittämällä koordinaatioa ja tekniikkaa sekä luovat valmiuksia jäällä opetettaville taidoille. Oheisissa harjoitetaan mm lihaskuntoa, liikkuvuutta, tasapainotaitoa, koordinaatiokykyä jne. Lisäksi kilpaluistelijoille on balettioheiset, joissa harjoitellaan oman kehon kantamista ja ilmaisun merkitystä.

LIIKUNNAN MERKITYS

Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi liikkua väh. 2h päivässä monipuolisesti, ohjatusti tai omatoimisesti. Jos nuori tähtää ns. kilpailulliseen uraan, liikuntamäärien tulee olla vielä paljon suuremmat n 20h/vko. Pelkkä lajiharjoittelu ei takaa kehitystä tai riittävää liikunnan määrää. Monipuolinen liikunta luo hyvää lihaskestävyyttä, vähentää vammojen syntymistä, lisää oppimismahdollisuuksia ja luo kestävää perustaa kovemmallekin harjoittelulle.

OMATOIMISUUS 

Luistelijoiden on hyvä opetella omatoimisuuteen ennen ja jälkeen treenien. Vanhempien paikka ei ole pukuhuoneissa (Ei koske vielä Tiitiäisiä). Näin luistelijat oppivat huolehtimaan omista välineistään ja sitomaan itse luistimensa. Ohjaajilta voi aina kysyä apua luistinten sitomiseen.

POISSAOLOT

Poissaoloista on hyvä ilmoittaa valmentajalle etukäteen. Poissaolo ei voi korvata muilla vuoroilla.

EVÄÄT

Harjoituksissa voi olla mukana terveellisiä eväitä. Eväitä ei kuitenkaan syödä harjoitusten aikanva, vaan niitä ennen tai jälkeen.

Hyviä eväitä ovat esimerkiksi hedelmät.

HARJOITUSTEN SEURAAMINEN

Jos vanhemmat haluavat katsoa harjoituksia, siihen sopiva paikka on katsomo, ei vaihtoaitio. Vaihtoaitiossa kävelyä kengät jalassa tulee muutenkin välttää, koska kengistä aitioon kulkeutuu hiekkaa, joka pilaa terät.

VANHEMMAN ROOLI

Kolmen k:n sääntö: kuljeta, kustanna, kannusta!
Muistakaa, että kyseessä on lapsen harrastus. Harrastus ilman ulkopuolisia paineita.

TALKOOT

Jokaista kilpailevaa luistelijaa kohti yksi talkoopäivä seuran järjestämissä kilpailuissa (Santa Clausiin ja Varalan Vappis). Kilpailut ovat seuralle tärkeä taloudellisesti ja niiden avulla saadaan kutsuja myös muiden seurojen kilpailuihin

Syksyllä järjestettävään tuloslaskentakoulutukseen toivotaan osallistuvan mahdollisimman monen.

SOSIAALINEN MEDIA

Seuran on vahvasti mukana myös sosiaalisessa mediassa. MyClubista voit tarkistaa onko luistelijan kuvien/videoiden näyttäminen sosiaalisessa mediassa sallittu. Jos haluat muuttaa asetusta, lähtä sähköpostia osoitteeseen varalatiimi.taitoluistelu@gmail.com

JÄÄVUOROT

Jäävuoroista saadaan tieto kaupungilta todella myöhään. Seuralla ei ole tarvetta muuttaa vuoroja, eli periaatteena on, että jäät jatkuu syksyllä, keväällä ja kesällä samaan tapaan kuin ennenkin ellei kaupunki jostain syystä vaihtaisi jäävuoroja.

ASKARRUTTAAKO JOKU ASIA MIELTÄ?

Luisteluun liittyvissä asioissa kysykää rohkeasti valmentajilta esim. treenien jälkeen!

Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös ryhmävastaaviin tai johtoryhmään.