Varusteinfo

Luistimet

Luistinkengän pitää olla tukeva ja sen pitää olla kooltaan sopiva. Kengässä ei saa olla liikaa kasvunvaraa, sillä liian iso luistin haittaa oppimista. Luistimissa ei myöskään tulisi käyttää paksuja villasukkia, vaan ohuet jalkaa myötäilevät sukat (esim. urheilukäyttöön tarkoitetut villamateriaalista valmistetut sukat) ovat hyvät. Luistinkengän tulee olla niin tukeva ja napakka, että kenkä ei anna periksi vaikka sitä taivutetaan varren kohdalta sivusuunnassa. Kengän varsi ei saa myöskään olla korkea. Luistimilla seisottaessa kenkä ei saa taittua tai taipua nilkan kohdalta sivusuuntaan, vaan nilkat pysyvät suorina. Marketista ostetut luistimet eivät usein ole tarpeeksi tukevia jalalle ja varsinkaan käytettyinä niitä ei kannata ostaa. Marketista ostetuilla luistimilla voi kyllä harrastuksen aloittaa ja aivan ensimmäiset luistimet voivat myös hyvin olla ns. harjoitusluistimet (ei muoviluistimet), joissa ei ole kärkipiikkejä. Tämän jälkeen suosittelemme kuitenkin ostamaan sellaiset taitoluistimet, joissa on kärkipiikit ja jotka on valmistettu tukevasta nahasta.

Hyviä taitoluistinmerkkejä ovat Graf, Riedell, Edea, Risport ja Wifa. Tampereella näitä luistimia myyvät Golden Skate (taitoluistelun erikoisliike, Aarikkalankatu 36) ja Sportia 10 Sammonkadulla (S-marketin rakennus). Edellä mainittuihin taitoluistinmerkkeihin saa myös taitoluistinteroituksen molemmissa liikkeissä. Merkistä riippumatta pitää huolehtia siitä, että luistimet ovat asianmukaisesti teroitettu (jääkiekkoluistimille tarkoitettu teroitus ei käy taitoluisteluun). Tylsillä luistimilla on turhauttavaa luistella ja ne estävät oppimisen!

Luistinkengän nauhojen sitominen aloitetaan aivan alhaalta, mutta varpaille on jätettävä hiukan liikkumistilaa. Nilkan kohdalta nauhat kiristetään tiukemmin, näin luistin tukee nilkkaa tarpeeksi. Aivan viimeisten hakasten kohdalta varren loppuosaa ei tule kiristää liian tiukaksi, jotta nilkkaa pystyy koukistamaan ja varsi joustaa hieman etusuuntaan. Pitkiä nauhoja ei saa kietoa varren ympäri, vaan ne leikataan lyhyemmiksi. Nauhojen päät eivät saa roikkua tai tursua luistimesta, se voi aiheuttaa luistelijalle vaaratilanteen jäällä. Rusetin lenkit voi pyöräyttää hakasten alle, niin että ne eivät roiku luistelijan vaarana kengän ulkopuolella.

Vaatetus

Vaatteiden tulee olla puhtaat, koska kuraisista vaatteista jäälle tulee hiekkaa. Hiekka tylsyttää luistimia ja aiheuttaa turvallisuusriskin, kun vauhti yhtäkkiä pysähtyy. Luistellessa on tärkeää, että vaatetus on joustava ja tarpeeksi kevyt. Toppapuvut ja haalarit ovat usein liian paksuja ja niissä on vaikeaa liikkua. Mieluummin kannattaa suosia kerrospukeutumista. Verryttely- tai tuulipuku on sopiva harjoitteluun, ja sen alle voi lisätä joustavia vaatekerroksia. Luistelupuku ja trikoot sopivat tietenkin myös erinomaisesti luistelutunnille. Hanskat kuuluvat oleellisesti varsinkin luistelukoululaisten ja pienempien luistelijoiden varustukseen. Pitkät hiukset on ehdottomasti sidottava kiinni. Luistelukoulussa on käytettävä kypärää.

Luistinten huolto

Luistimilla käveltäessä jään ulkopuolella niissä on oltava teräsuojat. Vaikka jäähallin käytävällä on kumimatot, on lattioilla usein hiekkaa, joka vioittaa terät. Luistimen terät kuivataan aina luistelun jälkeen ja niitä säilytetään huoneenlämpöisessä tilassa ilman teräsuojia. Kun luistelija luistelee 1-2 kertaa viikossa, luistimille riittää teroitus kerran vuodessa.

Valmentajat auttavat kaikissa varusteiden hankintaan ja huoltoon liittyvissä kysymyksissä!